“Best of Jazz” Edition


https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz13


Spinning Jazz Sessions Gouda sluit 6 juni een geslaagd jazz-seizoen af met de editie “Best of Jazz”.

Nu staat er geen gast centraal maar de muziek van 2 Jazz legendes nl. Herbie Hancock en Art Blakey!


Herbie Hancock wordt beschouwd als een van de invloedrijkste jazzmuzikanten van de tweede helft van de twintigste eeuw, een status vergelijkbaar met die van zijn mentor Miles Davis.

Hij heeft 12 Emmy Awards op zijn naam staan.


Art Blakey drumde onder meer bij Miles, Bud Powel en Thelonious Monk.

Als bandleider is hij bekent van The Jazz Messengers, waarmee hij over de hele wereld furore maakte.


'Sing & Swing' Edition


https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz12


Mirjam van Dam,


Zij studeerde jazz-zang aan het Hilversums/Amsterdams conservatorium en slaagde in 1998 cum laude. De krant (Het Parool) die toevallig aanwezig was schreef: "Een glanzende carrière in het theater, dat heeft Mirjam van Dam verdiend".Sindsdien zong zij in verschillende muziektheaterproducties, toerde zij met Laura Fygi en band, maakte zij de plaat Ziel en won ze singer-songwriter contest 'Mooie Noten'. Ook zong ze met de Glenn Miller Orchestra, de Bernhard Berkhout Swing Orchestra, met The New Jazz Orchestra (Peter Beets/Henk Meutgeert), Lex Jasper, Rob Agerbeek en vele anderen.

Zij maakte verscheidene verhalende muziekvoorstellingen: ‘ELLA’ (Fitzgerald), ‘Dead Singers Society’ (Een ode aan dode zangeressen: van Billie Holiday tot Whitney Houston), ‘Let’s Eat!’ (met Wolf Martini), ‘Door de nacht klinkt een lied’ (over o.a. Conny Stuart), ‘Hoor de vrouwen zingen’ en Jewish Jazz (over de joodse geschiedenis van jazzmuziek). Daarna is zij Jiddische liederen gaan zingen en produceerde zij de CD Yiddish Jazz met Joodse muziek met arrangementen van Bob Zimmerman. Momenteel werkt zijn aan Nederlandstalig jazzrepertoire samen met pianist/componist/arrangeur/sirigent Lex Jasper.

Verder is Mirjam vaste zangeres in swingband The Happy Feet Orchestra en in vocal group FourVoices.  Daarnaast is zij bevlogen docent en koordirigent bij Crea (Universiteit van Amsterdam) en het Muziekpakhuis.

Voor meer informatie: https://www.mirjamvandam.nl/

https://www.facebook.com/mirjamdavidavandam/

After Hours Edition


Trompettist en Edison-winnaar Teus Nobel is een van de meest toonaangevende jazzmusici die ons land rijk is. Hij is in de afgelopen jaren bovendien productiever dan ooit! In rap tempo volgden de albums Journey Of Man (2019), Saudade (2019, bekroond met een Edison Award - Jazz Nationaal), Tanto Amor (2021), Pleasure Is The Measure (2021) en Human First (2023) elkaar op. 

 

In september 2023 volgt zijn inmiddels negende album: After Hours. Een bijzonder album, omdat Nobel voor het eerst een productie uitbracht waarop hij de nadruk legde op de American jazz standards. Aanleiding was het 40-jarig jubileum van zijn favoriete Chet Baker trio album Someday My Prince Will Come (1983) - het album dat 20 jaar geleden voor hem de eerste 'instap' in jazz betekende. Nobel dook destijds uitvoerig in het idioom en de klank van dit fenomenale trio, welke hem daardoor altijd erg dierbaar is gebleven. Op de Spinning Jazz Session van 4 april zullen dan ook diverse composities uitgevoerd worden die direct aan Chet Baker te relateren zijn!

Reeds Edition o.l.v. Arie Kuit 07-03-2024


Willem Hellbrekers is afgestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam en heeft meerdere cd’s onder eigen naam uitgebracht. Speelde met zijn kwartet op het Northsea jazzfestival.

Heeft getourd met het Glenn Miller orkest door Rusland, met the Limehouse Jazzband door Duitsland, Skandinavie, Engeland en Frankrijk. Speelde met de Holland Bigband in de Philharmonie in Berlijn.

Geïnspireerd door saxofonisten als Stan Getz, Hank Mobley en Dexter Gordon tovert hij met een warm en expressief geluid lyrische lijnen uit zijn tenorsaxofoon. Van sterk swingend tot verstild melancholiek, elke standard krijgt een glansvolle interpretatie en zijn eigen stukken worden geroemd om hun karakteristieke sfeer en zeggingskracht.

Crooner’s Choice Edition 


Afgelopen seizoen zijn we meerdere keren benaderd of Frank in Person nog een keer kon komen. Men was er de eerste keer er wel bij maar wil het graag nog een keer meemaken. En anderen hadden er graag bij willen zijn.

Dat kan nu! Donderdag 1 februari hebben we de Frank Sinatra van Nederland weer als ‘Special Guest’ kunnen strikken!

Wees er snel bij om teleurstellingen te voorkomen.


Ticketlink:


https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz9


Performed at: Ivanka Trump's Birthday party, wedding parties (to name a few) of: Armin van Buuren, Reinout Oerlemans, Jaap van Zweden. And was THE Support act of André Hazes Jr. in Ahoy etc.)

His warm voice and perfect timing are second to none! Frank (yes, his real name ís Frank!) pays an impressive tribute to Frank Sinatra, including the looks and the moves. Once you'll see and hear Frank singing, you’ll be convinced that Ol' Blue Eyes has really been resurrected...

The Style…, The Voice…, he’s BACK!We gaan op donderdag 4 januari het nieuwe jaar vieren met 

‘The Big Jam’ Edition.

Alle aangemelde muzikanten krijgen dit keer gratis toegang om direct vanaf het begin mee te jammen! 

Mail naar saxofoon@me.com om je aan te melden:

Naam:

Instrument:

Voorkeur compositie:

1

2

3


Tickets:
https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz8


Onze speciale gast is Chris Smalt! Een voortreffelijke pianist en begeleider:


Christian Smalt, piano


Zijn eerste reis naar Nederland maakte Chris Smalt (geboren in 1961) in een reiswieg op de Holland Amerika Lijn, toen die nog van zijn geboorteplaats Halifax, Canada naar Rotterdam voer.  Zijn hele familie speelde klassieke muziek, dus het lag voor de hand om op piano- en trompetles te gaan, maar één oom speelde jazz op de saxofoon en klarinet!  Er hing iets speciaals omheen, alsof het niet helemaal “mocht”.  Daar wilde Chris meer van weten.  In Rotterdam kon je sinds kort “lichte muziek” doen, en zo studeerde hij van 1981 tot 1986 piano aan het Rotterdams Conservatorium. Zijn docenten Rob van Kreeveld en Jan Laurens Hartong lieten hem de geheimen zien van traditionele jazz en Afro-Cubaanse muziek.  Chris ontmoette gelijkgestemde studenten, zoals bassist Andreas Prins van Wijngaarden en saxofonist Arie Kuit, die hem hielpen met het uitvoeren van zijn composities.

En toen kwamen er onverwachte kansen: met de popgroep VOF de Kunst scoorde hij vanaf 1987 eerst een serie singlehits, en werd toen een regelmatige verschijning in Sesamstraat met popliedjes voor kinderen.  Daarna werkte hij aan allerlei TV-producties en meer dan 40 albums mee als producer, componist, arrangeur, keyboardspeler en bassist.

Tijdens een tournee op Aruba en Curaçao zag Chris mensen salsa dansen.  Op zoek naar de roots daarvan kwam hij in 2001 terecht in Havana, Cuba, en raakte geboeid door de muziek die daar gespeeld werd.  Chris leerde babybass spelen, en vond zo weer zijn weg terug naar de jazz, die in Cubaanse muziek een grote rol speelt. In Gouda Studio’s was Chris al vaak te zien als bassist en pianist in salsabands en latin jazz-groepen, zoals Axioma met Renny Boekstaaf.  Op 29 december 2023 presenteert Chris met Gerardo Rosales y La Vintage een nieuw album in het Amsterdamse Bimhuis.


7-12-2023 gaat een geweldige editie worden.
Wij sluiten het jaar af met niemand minder dan Denise Jannah.

Met:
Arie Kuit-saxofoon
Guido v/d Boom-toetsen
Andreas Prins van Wijngaarden-bas
Ruben van Boven-drums

Tickets:

https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz7

DENISE JANNAH -“Quite simply, Denise Jannah is one of the best jazz singers to come along in the 25 years I’ve been writing about music.” (rewarded jazz reviewer Gary Giddins in the “Village Voice”, New York).

Denise Jannah is geboren in Suriname, Zuid-Amerika. Met haar gezin verhuisde ze midden jaren zeventig naar Nederland. 4,5 jaar lang studeerde ze rechten aan de Universiteit Utrecht, maar door haar liefde voor muziek veranderde ze van koers: ze schreef zich in voor het Conservatorium in Hilversum en voltooide daar haar studie, waar ze ook haar diploma als vocaal docent behaalde.

In 1989 won ze de derde prijs op het Internationales Liederfestival "Menschen und Meer" in Rostock, voormalig D.D.R. In dat jaar kreeg ze ook een belangrijke rol aangeboden in de musical "A Night at the Cotton Club" waarin ze maar liefst 347 optredens speelde in Nederland, Duitsland en België.

In 1997 kreeg Jannah een van de hoofdrolrollen aangeboden in "Joe, The Musical". In 1998 waren Denise Jannah en Marjorie Barnes de hoofdrolspelers in Fats Waller's muzikale show "Ain't Misbehavin'", (European Tour).

Ze bracht verschillende albums uit, waarvan drie op Blue Note Records. Denise Jannah trad 7 keer op op het North Sea Jazz Festival en toerde de wereld rond van New York tot Johannesberg, Japan en terug.

Tot nu toe heeft ze twee Edison Awards gewonnen, de Golden Orpheus (Bulgarije) en de Bata Anastacievic Festival Award (Servië).

Jannah heeft opgetreden voor Royalty en andere staatshoofden: ze trad op voor Beatrix, koningin van Holland en wijlen prins Claus, voor leiders van de Europese Unie op de "Eurotop", voor presidenten Ellen Sirleaf Johnson (Liberia) en voormalig president Ronald Venetiaan (Suriname).

Ze trad op voor voormalig president Bill en zijn vrouw Hillary Clinton, voor de Nederlandse kroonprins, de huidige koning Willem Alexander en zijn vrouw toen prinses Maxima, voor de voormalige presidenten Kenneth Kaunda (Zambia) en Nelson Mandela, en bij verschillende gelegenheden voor mevrouw Graça Machel Mandela en mevrouw Hillary Clinton.

Op 29 april 2009 ontving Jannah een koninklijke onderscheiding van Hare Majesteit de Koningin van Holland, Beatrix, als 'Ridder in de orde van Oranje Nassau'.

Het jaar 2010 begon met een interessante tour door de Nederlandse theaters samen met het gerenommeerde Rosenberg Trio en speciale gasten zoals de Amerikaanse zanger Dennis Legree: Gypsy Swing, Soul en Gospel combineren in de Rosenberg Soul Show!

13 februari 2011 werd een Denise Jannah documentaire uitgezonden op de Nederlandse nationale televisie. Dit werd gefilmd in The Bakers Keyboard Lounge in Detroit (VS).

29 mei 2011 Denise ontving de Meer Jazz Award van het Meer Jazz Festival in Nederland. April 2012 Blue Note Records bracht een 3cd Denise jannah uit met de titel: Best Of The Blue Note Years.

In januari 2013 bracht ze het album "Live in Johannesburg" uit, een duoalbum met gitarist Wolf Martini. In november 2013 kwam het nieuwe Poetry album uit.

“This woman can make you dream, cry, and fall in love. What more could you desire…” (The Music Advocate) -“Quite simply, Denise Jannah is one of the best jazz singers to come along in the 25 years I’ve been writing about music.” (Award winning jazz author and critic Gary Giddins in the “Village Voice”) -“Jannah’s voice is fine – rich , certain and teeming with a candor undiminished by the artifice of record-making.” (Down Beat) -“If you’re having trouble keeping track of the score of female singers swamping the current jazz scene, let me save you some trouble: Denise Jannah is worth your time.” ( Detroit Free Press) -“Her voice is so direct, the delivery so fresh and clear that she will surely withstand the test of time.” (Jazz Times) -"

Zangeres Denise Jannah, gevestigd in Nederland, maakte enkele jaren geleden een paar platen voor Blue Note, maar ze blijft enorm onderschat, een van de weinige zangers die echt voldoet aan de normen die zijn vastgesteld door de generaties die ons Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en Carman McRae gaven.

Her supple and spontaneous phrasing, exquisite intonation, respect for a lyric and richly textured yet clear-as-a-bell vocal color are the kind of qualities that never go out of style." (BY MARK STRYKER DETROIT FREE PRESS COLUMNIST)

Spinning Jazz Sessions November:


The ‘Boogaloo’ edition, put on your dancing shoes!


Songs zoals Watermelon Man, Cold Duck Time, Tequila komen allemaal langs!


Met Florian Hierdeis gitaar


https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz6


Florian groeide in een muzikale lerarengezin op en greep voor het eerst naar de gitaar toen hij 8 was. Zijn eerste akkoorden en liedjes leerde hij autodidactisch middels opnames na te spelen en te zingen. Pas op zijn twaalfde kreeg hij wekelijks privégitaarles op klassiek gitaar bij Buddy

Brudzinski in Augsburg (D) en op 18-jarige leeftijd krijgt hij de smaak van jazz en improvisatie te pakken toen hij een opname van de gitaarlegende Django Reinhardt hoorde. Hij oefent veel, gaat op alle lokale jamsessies en concerten en kan zich voortaan geen ander beroep voorstellen, als die van de improviserende musicus.

Eerst volgt hij een fulltime muziekopleiding (2 jaar) in de BFS-Musik in Krumbach (D) bij o.a. Torsten de Winkel (Pat Metheny Group) op hoofdvak en daarna in 2000 emigreert hij naar Amsterdam om jazzgitaar aan het befaamde “Conservatorium van Amsterdam” bij Maarten v/d Grinten en Jesse van Ruller te studeren. In 2005 is hij afgestudeerd (Bachelor of Music) en tot nu een veelgevraagd gitarist in de Nederlandsche improvisatie en jazzwereld.

Hij trad op met verschillende jazz-projecten binnen Europa, geeft gitaarles op meerdere muziekscholen, maakt eigen composities en schrijft arrangementen. Naast het lesgeven en spelen in verschillende projecten blijft hij steeds verder ontwikkelen en is altijd op zoek om zijn muzikale kennis te vergroten.


Bezetting:

Florian Hierdeis: gitaar

Arie Kuit: saxofoon

Guido v.d. Boom: toetsen

Andreas Prins van Wijngaarden: bas

Ruben van Boven: drums

Deze editie wordt mogelijk gemaakt door Gouda Pot & het Nationaal Podium Plan

9 jaar en voor het eerst improviseren op de Blues! 

Breaking news!:

Onze eerste gast van seizoen 23-24 is bekend!
Op 5 oktober komt niemand minder dan de trombonist Marijn Sohier op de sessie.

Geboren op 22 november 1965 in Apeldoorn en afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium in 1989.

Begonnen bij the Glenn Miller Orchestra in de jaren ‘80, heeft hij zich ontwikkeld als een vooraanstaand lead trombonist. The Skymasters, Dutch Jazz Orchestra, the Jazzorchestra of the Concertgebouw zijn enkele bands waar hij in het verleden deel van uit maakte en waar hij regelmatig mee te horen was. Op dit moment is hij de vaste lead trombonist van het Paradox Jazz Orchestra en speelt hij regelmatig bij het Metropole Orkest.

In 2008 bracht hij zijn debuut CD ‘Return of the Elephant’ (@spotify) uit, die genomineerd werd voor de Edison Jazz Award van dat jaar.

Regelmatig is hij te horen en te zien, als deel van de ‘hornsection’, bij allerlei TV-, radio- en theaterproducties, shows en concerten. Als studiomusicus heeft hij naast het inspelen van vele jingles en reclame tunes voor radio en TV, albums en tracks ingespeeld voor zeer veel verschillende artiesten.  

​Door zijn grote affiniteit met de diverse stijlen binnen de pop- en jazzmuziek heeft hij met met verschillende befaamde internationale artiesten op het podium mogen staan. Hoogtepunten waren de concerten met Al Jarreau, Simply Red, Tony Hadley (Spandau Ballet), Oleta Adams, Michael Brecker, Benny Golson, Jessye Norman, Mike Stern, Toots Tielemans, Art Garfunkel, Alan Parsons, Chick Corea, Jacob Collier, Quincy Jones, etc. 

Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit het overbrengen van zijn kennis en kunde op nieuw talent. Hij heeft vele jaren lesgegeven als hoofdvakdocent trombone Jazz op het Conservatorium van Utrecht, de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en (inmiddels exclusief) het Conservatorium van Amsterdam. De jazztrombone afdeling van het Conservatorium van Amsterdam, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende en grootste ter wereld.

De sessie wordt mede mogelijk gemaakt door GoudApot 

En het Nationaal Podium Plan 

Donderdag 6 april vanaf 20.00 uur!!!!! Als Special Guest van de 4de editie hebben we de “Brass Section” van the New Cool Collective kunnen strikken!

DAVID ROCKEFELLER !

Na de daverende show met 'Frank in Person' de vorige keer, belooft het nu ook weer een mooie avond te worden in het supergezellige en intieme Jazzcafe bij Cultuurpodium Gouda Studio's.

David Rockefeller was de trompettist van New Cool Collective, een band bestaande uit de coolste muzikanten van de Nederlandse muziekscene.

David studeerde aan het Rotterdams conservatorium en maakte sedertdien o.a. deel uit van Lois Lane, Candy Dulfer en de New Collective Bigband. Recentelijk toerde hij nog met The Kik in het programma Voor de Overlevenden, een hommage aan Boudewijn de Groot.

Uiteraard gebeurt alles weer onder de bezielende leiding van meester-saxofonist Arie Kuit met de Spinning Jazz band Rush Hour.

Tickets zijn verkrijgbaar voor EarlyBird prijzen via deze link ZONDER extra kosten https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz4

Frank in Person over Spinning Jazz Sessions


bij Gouda Studio's op 2-03-2023

Optreden met Arie doe ik al jaren, in allerlei bezettingen (ook de Duitse, zou hij zeggen😉).

We reizen, letterlijk, al jaren de wereld rond en het is, oprecht altijd goed en ook zeer vermakelijk!

De professionaliteit en het talent spat letterlijk van Arie af.

Enige tijd geleden benaderde hij mij om m’n vocale bijdrage te leveren aan de z.g. Spinning Jazz Sessions, in Gouda.

Ik zei gelijk ja, want ik vernam hoe fijn en muzikaal deze avonden verlopen.

Nou, ik kan je zeggen, het was me een avondje.

Het was een warm bad met goede en bevlogen muzikanten, het werd Sinatra met combo, zeg maar.

En er viel bovendien, samen met het zeer respectvolle en aandachtige publiek, ook veel pret te beleven…

Het werd een avond om niet te vergeten!

De locatie en de ligging ervan, gaven mij daarbij het gevoel even echt terug te gaan naar ”die goeie ouwe tijd”.

Het enige dat miste, en dat is uiteraard maar goed ook, was de sigarettenrook…


Zo’n sfeer dus!


Frank u very much.


Gegroet,


F.I.P.


"No force on earth can bring back Sinatra but it CAN bring back THE VOICE..."


WWW.FRANKINPERSON.COM

René ten Cate over Spinning Jazz Sessions


bij Gouda Studio's op 2-02-2023

Onlangs werd ik uitgenodigd door de Arie Kuit, die voor in- and outsiders geen onbekende mag heten, als gastsolist mee te spelen met zijn kwartet bij de Spinning Jazz Sessions in Gouda.

Geen moeilijke opgave want het spelen met deze club staat altijd garant voor goeie jazzmuziek in een goeie sfeer. Deze avond was het niet anders. Al vanaf de eerste noot zat iedereen er lekker in en het publiek wist ook dat ze getuige waren van weer een bijzonder optreden. De uitleg over de vibrafoon samen met de aankondigingen werden zeer gewaardeerd en zelfs na afloop was het moeilijk weg te komen.


De Spinning Jazzsessions zijn eigenlijk bedoeld ook een nieuwe generatie Jazzmusici te motiveren en dat was kennelijk die avond ook goed gelukt. Erg leuk te ervaren dat ervaring bij het samenspelen feitelijk ondergeschikt is, zolang er goed naar elkaar geluisterd wordt. Die ruimte biedt Arie Kuit met zijn Spinning Jazzsessions en hopelijk volgen er nog veel meer!

En Gouda heeft er met deze prachtige locatie ook weer een mooi podium bij. Met dank aan Arie Kuit!

René ten Cate

Ruud Breuls over Spinning Jazz Sessions


bij Gouda Studio's op 7-01-2023

Op uitnodiging van de fantastische saxofonist Arie Kuit werd ik op 5 januari gefêteerd met een jazzavond, die de oorsprong en meaning of jazz in een avond van delen, improviseren en enthousiasme ten volste weergaf.

Het mooie van jazz is en blijft het spontaan bij elkaar komen van musici die niet altijd voorheen met elkaar gespeeld hebben, en op een avond zoals in Gouda, en prachtige herinnering vastleggen.

Het initiatief van Arie Kuit in Gouda, in een prachtige lokatie in de oude binnenstad, is een geweldige bijdrage in de cultuur van de jazz in Nederland.

De vele musici die de jam session in de tweede set actief bijwonen is de fantastische verbinding en geeft direct de meaning of sharing weer!

Het enthouste publiek en de gezelligheid maakt de Spinning Jazz Sessions een groot succes, en onderstreept de noodzaak van de voortzetting van deze prachtige muziek in de puurst en intiemste vorm.

Dank Arie, dank band en dank publiek en mede jamsessie cats!


Ruud Breuls